úterý 7. června 2011

Zhujiajiao: jídla na ulici

Pokračovali jsme dál po břehu kanálu. Krámky byly čím dál zajímavější. Na kanále jsme začali potkávat čluny - dřevěné se stříškou, vzdáleně podobné benátským gondolám, taky ovládané jedním veslem vzadu.
Prolézali jsme krámky s kaligrafií, hedvábnými výšivkami, vonnými pytlíčky s bylinkami, starožitnostmi. Byla to radost.

Po čase jsme došli k místu, kde se kanál vlévá do řeky Caopang. Tady už to reulérně žilo. Uzounké uličky byly přecpány lidmi, řeka byla plná člunů, všude plné hospody a spousta mumraje a ruchu. Zábavné bylo, když do uličky narvané lidmi vjel Číňan na skútru a začal se s troubením probíjet skrz.

Bohužel pršelo čím dál víc. Větrovku jsem měl promočenou, tak jsem se odhodlal a koupil jsem si deštník. Doufám, že ho dovezu domů - je rozhodně kvalitnější, než to co u nás prodávají Vietnamci.

Stánky byly plné jídla. Prodávaly se tu zvláštní balíčky - rýže s masem zabalená do banánových listů a uvařená (nejsem si jistý, jestli to fritují v oleji anebo v nějaké sojovce). Elynna říkala, že to je tradiční jídlo na SVátek dračích lodí. Nezachytil jsem to úplně všechno, ale pochopil jsem to tak, že svátek je oslavou středověkého básníka, který spáchal sebevraždu - skočil z mostu do vody. Na jeho pořest se nyní pořádají ty závody dračích lodí.

Prodávali tu masa na špejli, rýžové knedlíčky, malé kousky vepřového zabalené v těch banánových listech, ale nejvíc mě dostala pečená vepřová kolena. Opět: není to tak docela pečení v našem slova smyslu - prodavač má na krámu velikou kruhovou nádobu, něco mezi pekáčem a kotlem, ta je narvaná koleny a topí pod tím briketami. Kamna vypadají jako bubínek a jsou v nich otvory pasující na ty brikety, které se do kamínek ládují kleštěmi a po vyhoření se celé vyndavají.
Zpět k jídlu. U vstupů do restaurací bylo možné vidět tu umyvadlo plné raků, tu mísu se škeblemi nebo šneky, tu akvária s rybami, které vám vyloví a udělají. Některé ryby ryb vypadaly docela lekle.

Asi zlatým hřebem byly živé želvy mnoha druhů - zemní, vodní i takové ty ošklivé kajmanky. Některé želvičky byly malé tak na dlaň. Nějak mě to nelákalo si je objednat.
Odbočka: Když už jsme u té exotiky, ptačí hnízda nabízejí u nás v hotelu. Mají tu nejmíň 10 druhů pokrmů z ptačích hnízd. Jsou to nejdražší jídla v celém menu.

2 komentáře:

  1. Našel jsem nějaké doplňující informace, kdyby to někoho zajímalo.
    O svátku dračích lodí: http://www.ncsu.edu/midlink/dec97/holiday/boatz.html
    O jídle Tsung Tzu (balíčky): http://www.gio.gov.tw/info/festival_c/dragon_e/html/dumling.htm

    OdpovědětVymazat