pondělí 6. června 2011

Zahrada Yú Yuán


Zahrada Yú Yuán byla hned první na mém seznamu věcí, co jsem chtěl v Šanghaji vidět. Nachází se pár kroků od Chrámu městského boha. Než jsme se k ní dostali, museli jsme se proboxovat skrz Most devíti rohů - Jiu Qu Qiáo.

Most vede cikcak a má devět rohů proto, aby se démoni báli projít, protože démoni se rohů bojí. Je široký jen asi dva metry a plný lidí. Vede přes jezírko plné koio kaprů. Uprostřed jezírka stojí překrásná čajovna, ale nezastavili jsme se tam.
Zahrada Yú Yuán je opravu nádherná. Překvapilo mě, že je rozdělena do sekcí - buď zdmi, anebo umělými skalami. Všechny skalky a umělé jeskyně jsou postaveny z děrovaného vápence, který vytváří nádherné tvary a křivky. Zahradou protéká kanál plný koio kaprů. Voda je kalná a nazelenalá, ale zas ne tak, aby to člověka odpuzovalo.
Už nejsem schopen vyjmenovat všechny nádherné pavilony, kterými jsme postupně procházeli. Moc se mi líbila sekce Grand Rockery - Velká skalka. Je opravdu velká, divoká scenérie z rozeklaného vápence nad jezírkem. Schopnost zahradních architektů vytvořit z kamene scenérie pro oko - to je asi nejzajímavější poznatek z Yú Yuán. Některé takové scenérie jsou nepřístupné, jako expozice v zoo - návštěvník stojí za zábradlím a dívá se na scenérii na druhé straně kanálu.

Obzvlášť pěkné kameny byly vystavené v květináčích. Vypadalo to jako bonsaj, ale místo stromku to byly rozeklané šutry.
Bonsaje jsou původně čínský vynález. Tady jsme je viděli taky - ani ne tak miniaturizované, ale spíše vytvořené se snahou mít co nejkrásnější stromek. Některé měly i přes dva metry.
Co se týká rostlin, zaujaly mě nádherné stromy Gingko. Zjevně jim svědčí zdejší podnebí, byly mnohem větší než jaké lze vidět u nás.

Moc krásné jsou bambusové porosty. Chyběla tomu už jen panda. Kontrast zelených stonků a zlatého spadaného listí perfektně ladí.
Asi největším favoritem jsou u mě velkokvěté magnólie. (Předběhnu - dnes jsme je viděli v chrámech v Zhujiajiao, věřící na ně věší stuhy s modlitbami). Je to nádherný velký strom s velkými sytě barevnými listy a překrásnými velikými květy.

V jednom z pavilonů byla výstava tradičních čínských maleb květin a ptáků. Je úžasné, co všechno dokážou vyjádřit pomocí vodovek. Nejvíc se mi líbil obraz s hejnem dovádějících veverek na větvi. Dnes jsem ve Zhujiajiao viděl podobný - asi to bude tradiční motiv.

Žádné komentáře:

Okomentovat