pondělí 6. června 2011

Krysa na špejli a oběd ve Starém městě

Byli jsme celkem hladoví, a tak jsme začli hledat něco k jídlu. Už při procházce jsme si všimli čínského fastfoodu. Pokřtil jsem to na Krysu na špejli. Cokoliv masitého se namotá nebo napíchne na špejli, případně obalí v těstíčku a osmaží v oleji.
Mám pocit, že ten olej je příčinou smradu, který jsem už několikrát cítil - včera ve Starém městě a dnes v Zhujiajiao. Ale možná mu křivdím a je to něco jiného.
Na špejli se tu prodávají i holubi. Vypadá to dost hnusně - celý oškubaný pták i s hlavou, zobákem a pařáty, napíchnutý na špejli a osmažený. Nedal jsem si to.
Zvláštně působí i krabi - změť nohou na špejli.To bych si i dal, ale nechtělo se mi plivat po zemi rozkousaný krabí krunýř a být od toho celý mastný.
Zašli jsme do obchodu s rýžovými knedlíčky. Takovými, jako jedl Po a Mistr Si Fu v Kung Fu Pandě. Knedlíčky všech možných druhů se prodávají v napařovacích nádobách - taková válcová nádoba s dřevěnými stěnami a slaměným dnem, dá se jich naskládat na sebe několik. Dal jsem si misku polévky, na které plavala kreveta, a dva knedlíčky.
Polévka byla trochu slabší. Tak 3/4 objemu misky zabírala bílá hmota, o které jsem si myslel, že to je nějaký jogurt. Dnes jsem byl pouče, že to je druh tofu. Na tom byl vývar z čehosi s houbami. Ta kreveta tam plavala jenom jedna, asi na ozdobu. Ochucené to bylo pažitkou. Chuti to bylo mdlé, mírně nakyslé. Dalo se to jíst, ale rozhodně bych se po tom neutloukl.

Knedlíčky kupodivu chutnaly, jako by byly z kuřecího masa. Což si myslím, že asi nebyly.
Béďa měl větší smůlu. Dal si polévku s houbami, kerou nedojedl - asi se to nedalo.
Koupil jsem si krysu na špejli. Oranžovým kořením zbarvené maso, uvnitř bílé, asi s nějakou kůží (nejsem si jist). Bylo to jemnější maso než je kuřecí, celkově to bylo moc dobré. Zajímalo by mě docela, co to bylo.
Měli jsme pořád hlad, tak jsme ještě zašli na sushi. Tak dobré sushi jako tady jsem ještě nejedl. Byly to tradiční rýžové rolky s mořskou řasou. Každá z nich byla naplněná jinou příchutí - nasekanou řasou, jikrami, krabím salátem, čímsi pravděpodobně kuřecího původu. Všechno chuťově skvělé.

Žádné komentáře:

Okomentovat