pondělí 6. června 2011

Cesta z letiště

Nové letiště Shanghai Pudong stojí na břehu Tichého oceánu. Krátce jsem ho zahlédl na obzoru, než naše auto najelo na dálnici - šedá hladina a na ní dva tankery.
Dálnice z letiště je tříproudá, postavená kompletně nad zemí na sloupech. Okolí letiště je celkem fádní, viděli jsme pár domů moderní zástavby, pole s kukuřicí, nějaké kanály. Vyhlížel jsem vysoké mrakodrapy v centru, ale z dálky nebyly vidět. Místo toho se začaly objevovat moderní výškové domy. Napřed tak velikosti našich paneláků, ale celobetonové, později vyšši a vyšší.
Když jsme sjeli z dálnice, byli jsme obklopeni moderními výškovými domy červené barvy - celá čtvrť v jednom stylu. Projeli jsme blok a octli jsme se mezi mrakodrapy - věžemi ze skla a oceli.  Mezi mrakodrapy jsou široké bulváry plné zeleně, po obou stranách silnice jsou stezky pro kola a skútry. Na kole jsem tu moc lidí neviděl, skútrů je spousta.

Naivně jsem čekal, že mrakodrapy v Šanghaji budou něco jako Frankfurt - pár desítek výškových budov víceméně u sebe na jednom místě. Ve skutečnosti je Šanghaj mrakodrapy doslova posetá, a to na ploše desítek kilometrů čtverečních. Po dnešní cestě (píšu to o den později - v pondělí) si troufnu odhadnout, že tu jsou mrakodrapů stovky.
Na tak velký počet domů jsme neviděli žádné velké množství lidí. I doprava byla hodně decentní - asi proto, že byla neděle ráno a navíc v pondělí byl v Číně státní svátek.

Žádné komentáře:

Okomentovat